Brand - OnlineLaw

Μάρκα (Brand), Τι πρέπει να προσέξω ;

Προστατέψτε το όνομα των προϊόντων, των υπηρεσιών σας, των ιστότοπων
και των εφαρμογών για κινητά.

Η κατάθεση ενός εμπορικού σήματος (Brand) δεν μπορεί να γίνει με αυτοσχεδιασμό. Πράγματι, ένα πιστοποιητικό εγγραφής εμπορικού σήματος αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας και χρήζει της απαραίτητης προστασίας.

Για να μην γίνει λάθος, είναι απαραίτητο:

  • Να εξασφαλίζετε ότι το εμπορικό σήμα πληροί τις προϋποθέσεις για την εγκυρότητα σήματος (νομιμότητα και διακριτικότητα)
  • Να βεβαιωθείτε ότι το σήμα είναι διαθέσιμο σε σχέση με τα δικαιώματα τρίτων για πανομοιότυπα ή παρόμοια προηγούμενα διακριτικά σήματα, διενεργώντας αναζητήσεις προτεραιότητας λόγω ομοιότητας στα μητρώα εμπορικών σημάτων, εταιρειών και ονομάτων χώρου.
  • Να στοχοποιήσετε με ακρίβεια τις ετικέτες και τις κλάσεις προϊόντων και υπηρεσιών που αντιστοιχούν στην δραστηριότητα και τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες για τις οποίες προορίζονται (για παράδειγμα, για ένα online κατάστημα ειδών ένδυσης, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην κλάση 35 (υπηρεσίες online πωλήσεων ενδυμάτων) και δεν έχει νόημα η κατάθεση της κλάσης 25 (κλάση ενδυμάτων), εκτός εάν εξετασθεί η ανάπτυξη κατασκευής ενδυμάτων στο πλαίσιο αυτής της μάρκας.
  • Να προστατεύστε την μάρκα σας σε όλες τις χώρες όπου προβλέπεται η εκμετάλλευση μεσοπρόθεσμα (κάτω των 5 ετών). Πράγματι, η μάρκα προσφέρει περιορισμένη εδαφική προστασία (ένα εθνικό σήμα προστατεύει μόνο στην Ελλάδα, το κοινοτικό εμπορικό σήμα καλύπτει τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διεθνείς και ξένες μάρκες προσφέρουν προστασία στις εξεταζόμενες χώρες)
Brand - OnlineLaw

Ποια είναι τα οφέλη της κατοχύρωσης Μάρκας (εμπορικού σήματος) ;

Τα οφέλη της κατάθεσης ενός εμπορικού σήματος είναι πολλαπλά:

  • Όπως κάθε άυλο περιουσιακό στοιχείο, το εμπορικό σήμα συμβάλλει στην αποτίμηση της εταιρείας. Η μάρκα μπορεί γρήγορα να γίνει η νούμερο 1 αξία μιας εταιρείας.
  • Μπορεί να γίνει πηγή πρόσθετου εισοδήματος, ιδίως μέσω της σύναψης αδειών εκμετάλλευσης, συμφωνιών franchise και διανομής.
  • Διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές και προστατεύει έναντι τρίτων.
  • Το εμπορικό σήμα αποτελεί προϋπόθεση για το παραδεκτό πολλαπλών εξωδικαστικών διαδικασιών αποτελεσματικών και ανέξοδων (διαδικασίες πριν από την WIPO για την ανάκτηση ονομάτων τομέων του κυβερνοχώρου, κτλ).
  • Απολαύστε την προτεραιότητα κράτησης των νέων επεκτάσεων ονομάτων τομέα (επονομαζόμενες περίοδοι sunrise που δίνουν προτεραιότητα στους κατόχους εμπορικών σημάτων να διατηρούν αυτά τα νέα domain names).

Έχετε εμπορικό σήμα που δεν έχετε ακόμα κατοχυρώσει;

Brand - OnlineLaw

Γιατί πρέπει να κατοχυρώσω και την μάρκα;

Δημιούργησα μια νέα ιστοσελίδα ή ένα e-shop.
Αγόρασα τα αντίστοιχα domain names. Γιατί πρέπει να κατοχυρώσω και την μάρκα;

Δύο σημαντικά οφέλη:

Σε αντίθεση με το όνομα τομέα (domain name) που προσφέρει δικαιώματα όχι από τη στιγμή της κράτησης, αλλά από την εκμετάλλευσή του (δημιουργία online ενεργού ιστότοπου), το εμπορικό σήμα προσφέρει άμεση προστασία μόλις κατατεθεί.

Με άλλα λόγια, αν δεσμεύσετε ένα domain name την 1η Ιανουαρίου 2019, εν αναμονή του επίσημου λανσαρίσματος του e-shop σας την 1η Απριλίου 2019, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο στο μεσοδιάστημα των 3 μηνών που μεσολαβούν, να καταθέσει κάποιος αίτημα κατοχύρωσης εμπορικού σήματος, το οποίο αν και έχει κατατεθεί μετά την ημερομηνία κράτησης του domain name, δίνει το δικαίωμα στον κάτοχο του να αντιταχθεί στην εκκίνηση και στην εκμετάλλευση του e-shop σας.

Στην περίπτωση μιας διεθνούς πλατφόρμας Web, η καταχώρηση τόσο των κοινοτικών σημάτων (που καλύπτουν τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και όσο και η αντίστοιχη σε διεθνές επίπεδο μπορεί επίσης να επιτρέψει την προστασία της ονομασίας, τον απαραίτητο χρόνο για την ανάπτυξη του project σας (η μετάφραση της πλατφόρμας Web στις γλώσσες των στοχευόμενων κρατών). Η κατάθεση των εμπορικών σημάτων επιτρέπει και πάλι να αποφευχθεί η αναπαραγωγή από τρίτους που θα καταθέσουν το σήμα πριν η πλατφόρμα Web αναπτύξει μια πραγματική δραστηριότητα σε μια συγκεκριμένη χώρα (γλώσσα του τόπου, χρησιμοποιούμενο νόμισμα …), διευκρινίζοντας ότι η νομολογία θεωρεί ότι η απλή προσβασιμότητα του δικτυακού τόπου στο κράτος του οποίου κατοικεί ο καταναλωτής, είναι ανεπαρκές για να θεωρήσει ότι ο επαγγελματίας κατευθύνει τις δραστηριότητές του εκεί.

Brand - OnlineLaw

Αγορά εμπορικού σήματος

Θέλω να αγοράσω ένα εμπορικό σήμα: Τι πρέπει να προσέξω?

Η αγορά ενός σήματος απαιτεί ορισμένες επαληθεύσεις προκειμένου να βεβαιωθεί η εγκυρότητα του σήματος αυτού και να εκτιμηθεί η αξία του.

Πρέπει να ζητηθούν τουλάχιστον τα επίσημα έγγραφα σχετικά με αυτό το σήμα, απαιτώντας τα πιστοποιητικά εγγραφής και την τρέχουσα κατάσταση εγγραφής στο εθνικό μητρώο σημάτων.

Ακολουθούν επίσης τα ακόλουθα ερωτήματα:

Είναι το εμπορικό σήμα ακόμα σε ισχύ; Έχει ανανεωθεί σωστά;
Η εν λόγω εμπορική επωνυμία έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία 5 χρόνια;
Ποια είναι η γεωγραφική έκταση που καλύπτεται από το σήμα; Εθνική, κοινοτική, διεθνής ;
Η εν λόγω εμπορική επωνυμία έχει υπάρξει αντικείμενο σύγκρουσης;
Η εν λόγω μάρκα έχει γίνει αντικείμενο άδειας εκχώρησης; Είναι επιβαρυμένη από υποθήκη; …

Διοργανώνουμε τακτικά συνέδρια και ομιλίες γύρω από τις νέες τεχνολογίες και τα επίμαχα θέματα:

Μείνετε ενημερωμένοι συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.

Θα ήθελα να λαμβάνω ενημερωτικά δελτία από την Online Law
Θα ήθελα να λαμβάνω προσκλήσεις σε εκδηλώσεις της Online Law
Θα ήθελα να λάβω προσφορές επιμόρφωσης από την Online Law

Τα παραπάνω στοιχεία συλλέγονται από την Online Law προκειμένου να επεξεργαστούν και να ακολουθήσουν το αίτημά σας για εγγραφή στα ενημερωτικά μας δελτία, την πρόσκληση για εκδηλώσεις ή των προσφορών εκπαίδευσης μας. Έχετε το δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής ή μεταφοράς των δεδομένων σας ή μπορεί να αντιταχθείτε στην επεξεργασία των δεδομένων σας (ή να ζητήσετε περιορισμό) ή μπορείτε να ορίσετε τη μοίρα των μεταθανάτιων δεδομένων σας. Αυτά τα δικαιώματα μπορούν να ασκηθούν μέσω ταχυδρομείου στην Online Law - Μαρασλή 3 Αθήνα Τ.Κ. 10676 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο privacy@onlinelaw.gr και αυτό μετά την επιβεβαίωση της ταυτότητάς σας.

Στην Online Law δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το απόρρητό σας, σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου μας.